De verschillen steenboren

U wilt in steen gaan boren? Dan doet u een beroep op steenboren die er gelukkig in allerlei uitvoeringen en maten zijn en die vaak met opmerkelijk gemak gaten weten te maken in welke steen dan ook. Standaard zijn er boren in formaten tussen de 3 en 25 millimeter. Er zijn echter uitzonderingen en steenboren van wel 40 of 60 centimeter. U kunt er vanuit gaan dat elke willekeurige steenboor geschikt is om te boren in de zachtere steensoort.

Steenboren geschikt voor baksteen, cellenbeton en ook kalkzandsteen

Steenboren in de zachtere steensoorten is boren in steensoorten als baksteen, cellenbeton, kalkzandsteen en ook gipsplaten. De boren roteren prima in elke (accu)boormachine, mits de boormachine is uitgerust met een snelspan boorkop. Wilt u in de hardere steensoorten boren, dan is het beter een beroep te doen op de SDS-plus boormachine; deze boormachines zijn er in 2-snijder en 4-snijder uitvoering.

Een tamelijk stompe kop en twee snijvlakken

Het is zaak goed op te letten als u met steenboren aan de slag gaat. Soms komt u niet verder. Stop dan en check of u wellicht op metaal in de steen bent gestuit. Is dat namelijk het geval, dan kan uw steenboor zomaar verbranden en komt u dus ook daadwerkelijk niet verder de steen in. Steenboren herkent u aan een tamelijk stompe kop en twee snijvlakken. Het verschil tussen een steen- en een betonboor is vaak niet meteen goed te zien. In dat kader is het goed te weten de boren lichter van kleur zijn. De kop van de steenboor heeft bovendien vaak dezelfde kleur als de boor, iets dat voor de betonboor nadrukkelijk niet opgaat.

Met de betonboor wel door steen, met de steenboren niet door beton

Laten we even met een schuin oog naar die betonboor kijken; dergelijke boren zijn ook als steenboren te gebruiken. Een steenboor kunt u echter niet als betonboor te gebruiken. De betonboor is er standaard tussen de 3 en 25 millimeter en de betonboren zijn geschikt om in de hardere steensoorten en in beton te boren. De betonboor doet roterend zijn werk en is geschikt voor een normale boormachine. Vanwege de spiraal wordt het boorgruis snel en goed afgevoerd en dat maakt werken met deze boor zeer prettig. Het maakt bovendien goed doorwerken prima mogelijk.

Als u maar de juiste boor gebruikt en als u maar weet wat u doet

Of het nou de kleine steenboren zijn van 3 millimeter of de extra lange van wel 60 centimeter, al roterend weten ze wel raad met zo goed als elke zachtere steensoort. De extreem lange boren die er zijn, worden toegepast als er bijvoorbeeld door een dubbel steense muur geboord moet worden. In dat geval gebruikt u bij voorkeur SDS boren. In dat kader zijn er wel boren beschikbaar tot een meter lengte. Er is voor de steensoorten geen ontkomen aan. Als u dat wilt, dan boort u met gemak door elke steensoort. Mits u maar de juiste boren gebruikt en mits u maar weet wat u doet, en met welke steensoort u te maken hebt. Hulp nodig bij het maken van uw keuze? De specialisten van Boorkopen helpen u graag verder.