Voor wie is VCA?

VCA, ofwel de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist voor Aannemers is een lijst met aandachtspunten en methodes voor een gezonde en veilige werkomgeving. Door een VCA opleiding te volgen krijg je een VCA certificaat en toon je aan dat je bewust bent van de risico’s die je loopt tijdens het werk, maar voor wie is VCA nou eigenlijk? De VCA is vooral van belang voor werknemers in risicovolle werkomgevingen, zoals de bouw en elektrotechniek. Met een VCA leren ze om veiliger en gezonder hun werk te doen. Je hebt verschillende soorten VCA, die geschikt zijn voor verschillende personen. Kijk dus bij het kiezen van een VCA opleiding welke geschikt is voor jou.

Soorten VCA

Je hebt verschillende soorten VCA en dus ook verschillende opleidingen die je kan volgen. Zo heb je de VCA Basis, ofwel B-VCA, die geschikt is voor medewerkers om aan te tonen dat ze veilig en gezond hun werk kunnen doen met oog voor het milieu. Daarnaast heb je de VCA VOL, waarbij VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. De naam zegt het eigenlijk al, deze opleiding is vooral geschikt voor leidinggevenden en zzp’ers die werken in een risicovolle werkomgeving. Ten slotte heb je ook nog de VIL-VCU. Dit is een opleiding voor intercedenten of leidinggevenden bij een uitzendbureau. Alle opleidingen richten zich dus op veiligheid, gezondheid en milieu, maar iedere opleiding heeft een andere invalshoek die gericht is op de betreffende persoon.

Waarom een VCA opleiding?

Een VCA opleiding is niet verplicht, maar alleen met een VCA opleiding toon je aan dat je je bewust bent van de risico’s van je werkomgeving. Daarom kiezen veel opdrachtgevers alleen voor partijen en organisaties met een VCA certificaat. In sommige gevallen is een VCA certificaat zelfs verplicht om te mogen werken in een risicovolle omgeving. Het gaat om risicovolle omgevingen zoals de bouw of de elektrotechniek.